Trivia for Geniuses – Have a go

Here are some Trivia Questions. See if you know your stuff.

 

1. How many Earths could fit inside the sun?

Hint: It’s either A) 3, B) 1,300, or C) 1.3 million.

 

Answer: 1.3 million

The sun is not just a lot bigger than planet Earth—it absolutely dwarfs us. In fact, 1,300,000 Earths could fit inside the sun, according to NASA.

 

2. Where were the Declaration of Independence, the Constitution, and the Bill of Rights stored during World War II?

Hint: It’s an Army post in the South.

 

Answer: Fort Knox

The treasured political documents were secretly moved and stored in protected vaults at the Kentucky facility in case of an attack on U.S. soil, according to the U.S. Mint. They remained there until 1944 when they were returned to Washington, D.C.

 

3. Which country consumes the most chocolate per capita?

Hint: Favarger chocolates are from here.

 

Answer: Switzerland

The average person in Switzerland eats almost 20 pounds of chocolate each year, according to Statista. By comparison, those in the United States indulge in an average 9.5 pounds of chocolate each year.

 

4. In which country was the largest-known Tyrannosaurus rex skeleton found?

Hint: The country shares a border with the United States.

 

Answer: Canada

In 2019, palaeontologists from the University of Alberta announced that they had discovered the biggest Tyrannosaurus rex skeleton ever found. Measuring 42.7 feet long, the beast likely lived in the Canadian province of Saskatchewan around 66 million years ago.

 

5. What is a duel between three people called?

Hint: It’s exactly what you think it is.

 

Answer: A truel

When two people decide to engage in a fight, it’s commonly known as a duel. However, when a trio of individuals find themselves involved in a physical challenge, it’s a truel.

 

6. What was the first toy to be advertised on television?

Hint: It involves a vegetable.

 

Answer: Mr. Potato Head

Mr. Potato Head was first created in 1952 by Hasbro, Inc. (which was the Hassenfeld Brothers company at the time) in Pawtucket, Rhode Island. On April 30th of that same year, the toy appeared in the first commercial that was aimed at children instead of adults.

 

7. After Antarctica, what is the most sparsely populated continent?

Hint: It’s known for its wacky (yet seriously adorable) animals.

 

Answer: Australia

Australia boasts a population of approximately 31 million people, or 8.37 people per square mile. That’s extremely sparse compared to the next least-populated continent, South America, which boasts 56.9 people per square mile. Asia is the most densely populated continent, with 246 people per square mile.

 

8. What is the loudest animal on Earth?

Hint: You’ll find it in the ocean.

 

Answer: The sperm whale

It’s reported that while a jet engine at take-off produces around 188 decibels of noise, the sperm whale tops that with a clicking sound that has been recorded at 230 decibels.

 

9. Which planets in our solar system do not have moons?

Hint: They’re the first and second planets from the sun.

 

Answer: Mercury and Venus

Mars has two moons, Neptune has 14, and Uranus has 27, according to NASA. Jupiter has 79 known moons and Saturn has 53, plus nine more that might officially be deemed moons once we know a little more about them. Mercury and Venus, however, don’t have any moons at all.

 

10. How many languages are written from right to left?

Hint: It’s either A) 3, B) 12, or C) 37.

 

Answer: 12

The 12 languages that are written from right to left are Arabic, Aramaic, Azeri, Divehi, Fula, Hebrew, Kurdish, N’ko, Persian, Rohingya, Syriac, and Urdu.

 

11. How many trees are there on Earth?

Hint: It’s either A) 3 million, B) 33 million, or C) 3 trillion.

 

Answer: 3 trillion

While it’s obviously impossible to count every single tree on the surface of our planet, scientists estimate there are around 3 trillion trees on Earth. To put that into perspective, there are just over 7.5 billion people on Earth.

 

12. What are baby owls called?

Hint: There are two correct answers for this one!

 

Answer: Owlets or nestlings

Female owls lay anywhere from one to 14 eggs at a time and wait three to five weeks for their little ones to hatch. And when they do, the mama birds will have a nest full of babies called owlets or nestlings. When they’re old enough to fly, they’re referred to as fledglings.

 

13. How fast does the Earth move?

Hint: There are supersonic cars that can drive at this speed, which is a multiple of 10.

 

Answer: 1,000 miles per hour

The Earth is constantly in motion, spinning around while orbiting the Sun. And while it may be impossible for humans to feel how fast the planet is flying around in space, we know that it moves at a speed of 1,000 miles per hour.

The angular velocity of the Earth at the equator is approximately 1,000 mph, not the orbital speed. Our orbital velocity around the Sun is about 67,000 mph (107,000 km/h).

The Sun and the Solar System appear to be moving at 200 km per second, or at an average speed of 448,000 mph (720,000 km/h). Even at this rapid speed, the Solar System would take about 230 million years to travel all the way around the Milky Way.

The Milky Way, too, moves in space relative to other galaxies. In about 4 billion years, the Milky Way will collide with its nearest neighbour, the Andromeda Galaxy. The two are rushing toward each other at about 70 miles per second (112 km per second)

 

14. Which country has the most fresh water?

Hint: It’s located in South America.

 

Answer: Brazil

Brazil has approximately 8,233 cubic kilometres of renewable fresh water resources, which is around 12 percent of the world’s total. Russia comes next with 4,508 cubic kilometres; then comes the United States with 3,069 cubic kilometres.

 

15. In how many billions of years will the sun run out of energy?

Hint: It’s either A) 5 million, B) 5 billion, or C) 5 trillion.

 

Answer: 5 billion

Every star that sparkles in space will eventually die and that includes our own sun. Thankfully, our solar body won’t burn out for a long time. It still has enough energy churning inside of it to keep it glowing for another five billion years.

 

16. How long was each day when the Earth first formed?

Hint: It’s shorter than half the time of a modern day.

 

Answer: 6 hours

Each day on Earth is around 24 hours. But when our planet was first formed, a day was just six hours long. That’s due to the fact that the Earth used to spin much faster. According to NASA, our days get 0.0017 seconds longer every 100 years.

 

17. What is the scientific name for the fear of cooking?

Hint: It’s either A) mageirocophobia, B) mangiaphobia, or C) cookophobia.

 

Answer: Mageirocophobia

There are those who hate having to prepare their own meals and then there are those who have a genuine fear of cooking food. Those folks suffer from a condition called mageirocophobia.

 

18. How long do seasons last on Uranus?

Hint: It’s either A) 21 minutes, B) 21 months, or C) 21 years.

 

Answer: 21 years

Seasons on other planets are very different from seasons on Earth⁠—and that’s certainly true when it comes to Uranus, where each season lasts 21 years due to the fact that the planet’s axis is tilted 98 degrees.

 

19. Where is the Earth the thickest?

Hint: The countries located on this line are very hot!

 

Answer: Around the equator

The Earth may be a spherical globe that spins around in space, but it’s not perfectly round. Our planet happens to be slightly bigger around the middle. To be exact, it’s about 0.3 percent thicker around the equator.

 

20. What is anatidaephobia?

Hint: It has to do with ducks.

 

Answer: The fear that a duck is watching you

Those who suffer from anatidaephobia have an intense fear that they’re constantly being watched by a duck. Hey, fears are illogical, right?

 

THE END

 

So there we have it, did you get 20 out of 20 or did the Duck get you and are you sure you don't suffer from mageirocophobia?

We hope you enjoyed just a little trivia to clear your head and pass a little time.

We also hope you learnt at least one new thing today.

See you next time!

Written by SpaceSpecialists Ltd with some help from BestLife publications.

No Comments Yet.

Leave a comment